Assalammualaikum .. ( jawat nieh )
Hari ni .. sampai kebilek ku ( lab I ) , dengan lafaz " Bismillah ... " aku pun memulakan tugas ku .
aku siapkan mana-mana tugas semalam yang belum selesai dan target hari ini adalah bereskan modul untuk pengajaran BLOG ( Update sikit -sikit ) , harap-harap minggu depan bolehlah iklankan pada mana-mana guru atau staf yang berminat. ( tok pakso pon .. janji demo beto-beto nok belaja ..baru puah hati kawe ..)
Aku juga kena pastikan bahawa i'm really understand about the module .
Kelmarin .. .
Lunch kami adalah menu dari restoren Sumatera di Kota Bharu , so petangnya seperti yang aku katakan aku harus ready dengan simple menu ku sendiri. Jadi menu aku adalah . .
- Ikan Keli goreng ( pastinya juga dibeli dari Sumatera restoran ,, favourite my family )
- Ikan masin gelama ( cara goreng nya nanti aku criter .. dalam Warisan Bonda)
- Sambal lada special ( juga cara Warisan Bonda )
- Ayam percik Yatie ( aku beli ketika balik melawat tok ngah di ICU HBKB )
- Buah timun ( sebenarnya buah tembikai tapi ore kelate panggil buah timun )
Supper kami .. malam kelmarin bukan roti canai , bukan meehoon sup tapi akok bungo yang aku beli dari Yatie Ayam percik . Itu kisah kelmarin
Hari ini pun Cek ( Ibuku ) nak beli nasi dari Sumatera Restoren jugak .. Jadi apa pulak menu untuk petang nanti .. aku Kena fikirlah sendiri ... ( Lu tak perlu fikir la .. )
Warisan Bonda .
Ikan Gelama masin ( kering)
- Ambil 5 ekor ikan masin( kering ) gelama yang tak belah
- Rendam lebih kurang 20 minit ( utk kurangkan masin .. lagi lama lagi kurang masinnya )
- Pasti potong ekor , buang kotoran diperutnya .. cuci betul-betul )
- Toskan
- Kemudian taburkan lada sulah dan sedikit serbuk perasa
- Jangan goreng lagi .. perap lebihkurang 10 - 15 mt
- Kemudian goreng dengan api yang sederhana besarnya
- Sebelum garing , angkat dan tumbuk -tumbuk sikt ikan tersebut ( sebab biasanya ikan tersebut tidak garing pada bahagian yang tebal dan akan berbau hanyir )
- Sementara itu gorenglah bawang merah yang telah dimayang halus ke dalam kuali tadi ( akan digunakan untuk ditabur keatas ikan itu nanti )
- Setelah garing bawang tersebut , angkat dan letak kedalam pinggan .
- Ikan yang ditumbuk sedikit tadi digoreng semula menggunakan minyak goreng bawang tadi ( pasti pada ikan itu akan ada aroma bawang goreng .. betulkan.! ) sampai agak masak tapi jangan garing sangat . Ok.
- Angkat dan masukkan kedalam pinggan bawang goreng tadi
so siaplah .. ikan masin ( kering ) gelama
Nampak agak cerewet ... tapi enak . Itulah cara yang diajar oleh Cek ( ibuku )
Sambal Lada special
- Ambil 2 biji lada besar dan 4/5 biji cili padi . Pastikan dah dibasuh ( jumlah yang sesuai untuk keluargaku bagi 2 x makan shj)
- Semuanya potong halus-halus ( tujuannya adalah memudahkan untuk menumbuk yang menggunakan lesung batu dan mudah lumat
- Masukkan kedalam lesung.
- Masukkan 1 sudu kecil garam halus ( jange mumbu - separuh sudu jah )
- Masukkan 4/5 sudu kecil gula ( manis nya tapi sedap . . . tak caye cubala . . )
- kemudian barulah tumbuk campuran tersebut sampai cukup rasa lumatnya.
- Perah sehiris asam limau nipis kedalam sambal yang telah siap ditumbuk tadi .
- Bolehlah dihidang untuk dimakan
Ok ... Beres .. Ini lah cara yang diajar oleh Cek ( Ibuku ) pada ku ..
Kalau tak pernah cuba ,, perlu cuba sebab sedap .
Baiklah .. sampai sini , Wasalam . bye
Tip : ( Untuk Renungan bersama )
" Tanya diri kita setiap hari . . Apakah sumbangaku pada hari ini yang boleh memberi manafaat kepada makluk didunia ini . agar boleh ku jadikan sebagai pencen kuborku nanti "
No comments:
Post a Comment